Saturday, September 3, 2016

REVISI PRAPERCUBAAN SPM - NOVEL 10SOALAN

Berdasarkan sebuah novel yang anda pelajari, huraikan tema novel tersebut. (8 markah)

JAWAPAN

         Berdasarkan novel yang saya pelajari iaitu novel Tirani karya Beb Sabariah, novel tersebut bertemakan kegigihan seorang wanita dalam menempuh berbagai-bagai cabaran dan dugaan dalam kehidupannya.

     Tema tersebut dapat dibuktikan dengan Waheeda yang gigih dalam mengembangkan sayap perniagaannya terserlah apabila dia berani membuat pinjaman baharu untuk memberli Chalet Iwana-Iwani yang terletak di Cameron Highlands dan menukarkan namanya kepada Chalet Aya-Sajinah.

     Selain itu, Waheeda juga gigih dalam mempertahankan hubungan persahabatannya dengan Bazilah. Waheeda gigh dan bijak berdepan dengan sikap cemburu sahabat baiknya, Bazilah akan hubungan baiknya dengan tunangnya iaitu Dr. Zahari.

     Seterusnya, tema ini juga dapat dibuktikan melalui kegigihan Waheeda yang mengharungi liku-liku pahit dan manis dalam alam rumah tangganya bersama-sama dengan Zahid sehingga memperoleh seorang cahaya mata perempuan. Akhirnya, bahtera perkahwinan yang dibina ini berakhir dengan perceraian kerana sikap cembura buta Zahid. Namun begitu, Waheeda gigih membesarkan anak perempuannya itu sehingga dia memperoleh ijazah dari Universiti Teknologi Malaysia (UTM), Skudai, Johor.

TEMA NOVEL LEFTENAN ADNAN WIRA BANGSA

Tema – semangat kepahlawanan askar Melayu dalam mempertahankan tanah air daripada dijajah oleh orang asing.
Huraian
1.      Leftenan Adnan, atau nama sebenarnya Adnan bin Saidi sanggup berjuang bermati-matian hingga titisan darah terakhir demi mempertahankan bumi tercinta daripada ditakluki oleh tentera
2.      Ketika tentera Jepun melancarkan serangan di Jurong, pertahanan British semakin tidak kuat kerana banyak tenteranya keletihan dan ketakutan. Hal ini berbeza dengan askar Melayu yang masih bersemangat. Mereka tiada pilihan lain kerana Tanah Melayu merupakan tanah air mereka.
      3.  Askar-askar yang bertugas mengawal kubu Pasir Panjang sentiasa berjaga-jaga walaupun sudah 
           beberapa hari tidak makan dan minum. Pada waktu pagi, tentera Jepun telah datang ke kawasan 
           pertahanan mereka. Tentera Jepun mahu Leftenan Adnan menyerah tetapi Leftenan Adnan berkeras 
           ingin mempertahankan kubu Pasir Panjang. Oleh itu, tentera jepun telah membedil kubu itu melalui 
           udara. Askar Melayu dan Leftenan Adnan telah memberikan tentangan hebat kepada tentera Jepun 
           sehingga mereka gagal menembusi benteng pertahanan askar Melayu. Kekalahan ini menyebabkan 
           Jeneral Yamashita semakin marah dan malu.

No comments:

Post a Comment