Saturday, October 30, 2010

NOVEL (Percubaan N.Sembilan)

Soalan (b) : Perbandingan perwatakan satu watak sampingan dalam dua novel (8m)

Jawaban:

Berdasarkan novel Bukit Kepong, karya Ismail Johari dan novel Konserto Terakhir, karya Abdullah Hussain yang telah saya kaji, terdapat satu watak sampingan dalam kedua-dua buah novel yang dapat dibandingkan dari sudut perwatakan mereka. Watak sampingan dalam novel Bukit Kepong ialah Limah manakala watak sampingan dalam novel Konserto Terakhir pula ialah Hayati. Limah ialah isteri Othman manakala Hayati ialah anak Datuk Johari dan isteri Mohsin.

Antara persamaan perwatakan watak sampingan tersebut ialah mereka taat kepada suami. Dalam novel Bukit Kepong, Limah meminta izin daripada suaminya, Othman ketika dia hendak pergi membeli belah di pekan Muar bersama dengan dua orang isteri anggota polis yang lain iaitu, Mek Mah dan Kak Esah. Othman mengizinkan Limah yang sedang hamil pergi ke Muar manakala Hayati pula telah meminta izin daripada suaminya iaitu Mohsin untuk berjumpa dengan Hilmi sebelum mereka berangkat ke London. Akhirnya, Hayati dan Hilmi bertemu di sebuah taman bunga dengan bantuan Mamat dalam novel Konserto Terakhir.

Persamaan yang seterusnya ialah mereka merupakan wanita yang penyayang. Hal ini dapat dilihat apabila Limah menjadi gila apabila mendapat khabar angin yang mengatakan bahawa Othman telah terkorban dalam pertempuran Rumah Pasung Bukit Kepong dengan pengganas komunis. Pada masa itu, Limah baru sahaja melahirkan anak sulungnya dan masih dalam keadaan berpantang. Oleh sebab terlalu sayang akan suaminya, Limah menjadi gila manakala Hayati pula menyayangi Hilmi. Hayati telah berubah sikap selepas Hilmi meninggalkan rumah Datuk Johari. Hayati sering meratapi pemergian Hilmi dan dia sering berada di pekarangan rumah untuk melihat sisa tanaman Hilmi hingga lewat Maghriba Akhirnya, Hayati telah bertemu dengan Hilmi untuk meluahkan perasaannya kepada Hilmi.

Perbezaan perwatakan yang terdapat antara dua watak sampingan ini pula ialah pebezaan ketaatan mereka kepada ajaran agama. Limah seorang kuat pegangan agamanya. Dia mengajar anak-anak polis di Rumah Pasung Pagoh mengajar mengaji al-Quran dan muqaddam manakala Hayati pula tidak bersembahyang pada peringkat awal cerita. Kehidupannya agak sosial dan kebaratan berbanding dengan Limah yang lebih kekampungan. Hayati juga bebas bergaul dengan Mohsin.

Disediakan oleh: Daryl (5KL Set 2)

No comments:

Post a Comment