Saturday, October 30, 2010

NOVEL (Percubaan Johor)

Soalan (a) : Perselisihan pendapat antara watak (7m)

Rangka jawaban:
1. Perselisihan pendapat antara ibu dengan anak

Bukit Kepong – Mak Piah tidak bersetuju dengan pendapat anaknya, Othman yang ingin menjadi anggota polis kerana dia bimbang akan keselamatan anaknya dan dia bersifat antipenjajah. Othman, seorang yang berpendirian tegas dalam membuat keputusan untuk menjadi seorang anggota polis telah memujuk ibunya. Akhirnya, Mak Piah merestui cita-cita Othman ingin menjadi anggota polis.

Konserto Terakhir – Hayati tidak bersetuju dengan tindakan ibunya yang suka menghina dan menghukum Hilmi. Apabila Hilmi dihukum oleh Datin Salmah dengan tidak memberikan Hilmi makan malam, Hayati telah menyuruh Mak Minah menghantar makan malam kepada Hilmi di bilik Hilmi. Hayati telah memujuk Hilmi supaya makan demi kesihatan Hilmi.

2. Perselisihan pendapat antara suami isteri

Bukit Kepong – Isteri Mohammad Jaafar iaitu Mariam Ibrahim telah memintanya supaya membalas serangan komunis dari berek mereka sahaja kerana mereka berada dalam ketakutan. Namun begitu, Mohammad Jaafar telah meninggalkan isteri dan tiga orang anaknya untuk bersama-sama dengan anggota polis yang lain dalam mempertahankan Rumah Pasung Bukit Kepong. Akhirnya, dia mati selepas kompleks polis ditawan polis.

Konserto Terakhir – Azizah berselisih pendapat dengan Hilmi tentang tanggungjawabnya sebagai suri rumah tangga. Azizah telah bosan menjadi seorang suri rumah tangga dan menganggap pekerjaan itu sebagai seorang kuli. Hilmi pula mengatakan bahawa Azizah perlu menjaga semua urusan rumah tangga dan anak mereka sementara dia pula keluar mencari rezeki. Akibat perbezaan pendapat ini, Azizah telah meninggalkan Hilmi dan kembali ke rumah bapanya, Encik Bakar.

Soalan (b) : Pengorbanan satu watak bagi setiap novel (8 markah)
Rangka jawaban:
1. Pengorbanan Othman dalam Bukit Kepong – Othman bersama-sama dengan 17 orang anggota polis yang lain berjuang hingga titisan darah terakhir dalam mempertahankan Rumah Pasung Bukit Kepong apabila diserang oleh 180 orang pengganas komunis pada 23 Februari 1953. Dia enggan menyerah kalah apabila disuruh berbuat demikian oleh komunis. Akhirnya, kaki kirinya tercedera akibat terkena tembakan.

2. Pengorbanan Pak Karim – Datuk Johari telah meninggalkan isteri pertamanya pada malam pertama perkahwinannya dengan gadis kampung pilihan keluarganya. Hal ini disebabkan dia telah mempunyai pilihan hati sendiri di kota. Demi menjaga maruah keluarga Datuk Johari di kampung dan mengelakkan pergaduhan antara keluarga Datuk Johari dengan bekas isteri Datuk Johari, Pak Karim iaitu abang sepupu Datuk Johari telah bersetuju untuk mengahwini bekas isteri Datuk Johari dan menjaga anak Datuk Johari, Hilmi seperti anak kandungnya.

Disediakan oleh: Liew Tzi-Qing (5KL Set 2)

No comments:

Post a Comment