Wednesday, October 27, 2010

NOVEL (Contoh Jawaban Percubaan Terengganu)

Soalan 1 : Huraikan bagaimanakah watak utama berjaya menimbulkan kesedaran dalam kalangan pembaca? (7m)

Novel yang saya kaji ialah novel Konserto Terakhir, karya Abdullah Hussain. Dalam novel ini, watak utama iaitu Hilmi berjaya meninggalkan kesedaran dalam kalangan pembaca.

Antara kesedaran yang ditimbulkan oleh watak utama adalah melalui kegigihan dan kerajinan watak utama untuk meneruskan kehidupan. Hilmi merupakan seorang pemuda kampung yang tidak berpendidikan tinggi dan hanya berkelulusan darjah empat sehinggakan Datuk Johari gagal mencarikan pekerjaan untuknya. Namun begitu, dia bekerja sebagai tukang kebun di rumah Datuk Johari dengan yang rajin dan bertanggungjawab. Dia mengusahakan tanah terbiar di halaman rumah Datuk Johari dengan menanam sayur-sayuran dan menternak ayam. Selain itu, Hilmi juga gigih berusaha untuk mempelajari muzik daripada Encik Bakar. Akhirnya, dia menjadi seorang pemuzik yang terkenal. Hal ini menunjukkan betapa pentingnya sikap gigih dan rajin untuk mencapai kejayaan.

Selain itu, watak utama juga berjaya menyedarkan pembaca melalui konflik yang dihadapinya. Semasa bekerja di rumah Datin Salmah, Hilmi sentiasa dihina dan dilayan buruk oleh Datin Salmah kerana Hilmi berstatus rendah. Hilmi sering dimarahi dan dianggap sebagai tukang kebun oleh Datin Salmah walaupun Hilmi merupakan anak saudara Datin Salmah. Namun begitu, Hilmi tidak pernah marah dan berdendam dengan Datin Salmah. Begitu juga dengan isterinya, Azizah yang lari dari rumahnya selepas setahun kelahiran anak pertama mereka iaitu Hakim. Azizah menganggap bahawa tugas suri rumah membebankan dan Hilmi dikatakan masih mempunyai hubungan dengan Hayati. Azizah turut mengajar anak lelaki mereka memanggil Hilmi sebagai bapa jahat apabila Hilmi mengunjungi anaknya di rumah Encik Bakar. Namun begitu, Hilmi tidak pernah memarahi Azizah. Hal ini menyedarkan pembaca agar kita sentiasa memaafkan kesalahan orang lain dan jangan menyimpan perasaan dendam.


Soalan 2: Huraikan teknik imbas kembali dan monolog dalaman yang terdapat dalam dua buah novel yang telah anda pelajari. (8m)

Novel yang saya kaji ialah novel Bukit Kepong karya Ismail Johari dan novel Konserto Terakhir karya Abdullah Hussain.

Penulis telah menyisipkan teknik imbas kembali dalam novel Bukit Kepong. Teknik ini dapat dilihat apabila Sarjan Jamil Mohd. Shah teringat kembali akan peristiwa kedatangan Tucksai dan Ahmeng ke Rumah Pasung Bukit Kepong sebelum serangan rumah pasung itu dilancarkan oleh Chanfei dan pengikutnya. Dia teringat cerita mereka berdua dan pandangan Lans Koperal Jidin Omar akan kebenaran cerita tersebut. Pada masa yang sama, dia teringat akan isteri dan anak-anaknya di Batu Pahat.

Penulis juga menggunakan teknik monolog dalaman dalam novel Bukit Kepong apabila Fatimah Lawa berazam untuk menebus kematian suaminya, Hassan Osman yang terkorban dalam serangan Rumah Pasung Bukit Kepong oleh komunis pada 23 Februari 1950. Dia berbisik-bisik dalam hati tentang keazamannya untuk membalas dendam atas kematian suaminya. Dia telah menggunakan senapang suaminya dan melawan komunis dengan berani.

Peristiwa imbas kembali yang terkandung dalam novel Konserto Terakhir ialah Datuk Johari teringat kembali tindakan Datuk Johari meninggalkan kampungnya di Kedah pada malam perkahwinannya kerana bapanya memaksanya berkahwin dengan seorang gadis daripada kaum keluarga mereka sebaik dia tamat School Certificate. Pada malam perkahwinannya, Datuk Johari meninggalkan kampungnya dan meninggalkan surat cerai kepada isterinya. Sejak itu, dia tidak pernah balik ke kampungnya kecuali pada hari kematiang bapanya kira-kira 17 tahun yang lalu.

Selain itu, penulis juga menggunakan teknik monolog dalaman dalam novel Konserto Terakhir apabila Hilmi sedang menggembur tanah di sekeliling rumpun bunga raya di hadapan biliknya. Pada ketika itu, Mohsin menghantar Hayati dengan motokar Volvo sportsnya. Hilmi belum mengetahui nama pemuda yang begitu rapat dengan Hayati. Oleh itu, dia bertanya sendirian tentang nama pemuda yang menghantar Hayati itu.

Jawaban disediakan oleh Gan Kai Ting (5WP Set1)

No comments:

Post a Comment