Saturday, October 30, 2010

NOVEL (Percubaan Kelantan)

Soalan 1: Dua peristiwa yang menunjukkan semangat tolong-menolong (7m)

Rangka jawaban:
Bukit Kepong:

1. Susulan daripada peristiwa penahanan bas - Selepas bas yang dinaiki oleh Limah dan penumpang lain dibakar oleh pengganas komunis yang diketuai oleh Lektuan, Wak Karjo yang mengetuai semua penumpang tersebut pergi ke Kampung Raja untuk mendapatkan bantuan. Mereka tidak berpakaian kerana pakaian mereka telah dibakar. Semua penduduk Kampung Raja memberikan pertolongan kepada semua penumpang bas tersebut sementara menunggu anggota polis tiba.
2. Selepas serangan Rumah Pasung Bukit Kepong – Semua penduduk kampung tanpa mengira kaum tampil memberikan bantuan makanan, pakaian dan tenaga bagi meringankan penderitaan keluarga polis yang masih hidup. Pasukan penyelamat OCPD memberikan rawatan kepada anggota polis yang cedera dan memadamkan api dan mencari anggota polis yang tertimbus serta terbakar. Semua mangsa yang mengalami kecederaan termasuk Othman yang mengalami kecederaan pada kaki kiri telah dihantar ke Hospital Muar untuk mendapatkan rawatan manakala mangsa lain yang terkorban telah disemadikan di dalam 23 liang lahad di pekarangan Masjid Bukit Kepong pada 24 Februari 1953.
Konserto Terakhir:

1. Encik Bakar sudi mengajar Hilmi untuk bermain alat-alat muzik dan membaca not-not muzik secara percuma. Beliau tidak meminta sebarang upah. Menurut beliau, sebagai seorang seniman, kejayaan Hilmi merupakan ganjaran untuknya. Akhirnya, Hilmi menjadi seorang seniman yang terkenal dengan lagu-lagu gubahannya seperti Sebuah Intermeso, Detik-detik Perpisahan, Seniman dan Balada Kasih berkat dengan pertolongan Encik Bakar.
2. Hayati mengambil alih tempat Hilmi pada malam Pertunjukan Orkes Perdana di Dewan Tunku Canselor yang sepatutnya dipimpin oleh Hilmi. Malangnya, Hilmi tidak dapat menghadiri pertunjukan tersebut kerana dia terjatuh di hadapan rumahnya dan telah dihantar ke Hospital Kuala Lumpur. Hayati berjaya memimpin “Hilmi Potpouri” dengan baik dan mendapat tepukan gemuruh daripada semua penonton termasuklah daripada Yang di-Pertuan Agong dan Permaisuri Agong serta Perdana Menteri.

Soalan 2: Huraikan satu kegiatan ekonomi masyarakat dalam setiap novel. (8m)

Rangka jawaban:

Bukit Kepong – penoreh getah. Sebelum menjadi anggota polis, Othman merupakan seorang penoreh getah. Ibu bapanya iaitu Mak Piah dan Pak Yusof menyara kehidupan keluarganya dengan menorah getah. Selepas Othman bersara, Othman kembali menyara kehidupannya sekeluarga dengan menorah getah.

Konserto Terakhir – bermain muzik secara profesional atau seniman. Encik Bakar dan Hilmi menyara kehidupan keluarga mereka dengan bermain alat-alat muzik. Mereka telah berjaya menjadi seorang seniman yang terkenal. Hilmi telah memenangi hadiah dalam pesta muzik tahunan anjuran RTM selama tiga tahun berturut-turut. Hilmi juga memenangi hadiah dalam Festival Muzik di Tokyo.

Disediakan oleh: Sin Jen-Li (5MC Set1)

No comments:

Post a Comment