Sunday, October 2, 2011

3. PENYAKIT SAKIT JANTUNG : PUNCA & PRAKARSA MENANGANINYA

Sebagaimana yang diketahui, penyakit sakit jantung merupakan pembunuh utama di negara kita. Anda sebagai pegawai kesihatan telah dijemput untuk menyampaikan ceramah yang bertajuk “Punca-punca yang Mengundang Penyakit Sakit Jantung dan Prakarsa-prakarsa untuk Menangani Penyakit Ini”. Sediakan teks selengkapnya.

PUNCA:1: Menghisap rokok secara tidak terkawal merupakan punca utama berlakunya sakit jantung.
- Bahan-bahan kimia terutamanya nikotin dan asap rokok akan mempercepat pembekuan darah, menggalakkan pemendapan lemak pada dinding jantung, maka mengurangkan bekalan oksigen kepada jantung.
- Selagi saluran-saluran darah di dalam jantung seperti arteri koronari menjadi sempit dan tersumbat, individu akan menghidapi penyakit darah tinggi yang juga dikenali sebagai hipertensi dan sesak bernafas - meningkatkan risiko diserang sakit jantung.

2: Cara pengambilan makanan yang tidak seimbang juga menyumbang kepada masalah ini.
- Corak pemakanan rakyat yang gemar akan makanan segera dan makanan bergoreng di restoran-restoran dikenal pasti memudaratkan kesihatan
- Pengambilan lemak yang terlalu tinggi seperti mentega, minyak sapi, daging berlemak turut membebankan jantung manusia serta menggugat kesihatan kita
- Bukan itu sahaja, pemakanan yang berlebihan daripada keperluan dan pengambilan makanan suplemen/sampingan yang tidak betul akan menyebabkan sakit jantung.

3: Gaya hidup yang tidak sihat
- Kurang bersenam, sering terdedah kepada kehidupan yang penuh dengan tekanan, penderaan emosi seperti sedih atau marah juga akan menjejaskan kesihatan.
- Manusia dalam era pemodenan dan globalisasi terutamanya golongan remaja sering duduk di depan komputer beberapa jam berturut-berturut tanpa rehat - selalu mengamalkan tabiat tidur lewat - menjejaskan fungsi organ seperti otak, hati dan jantung.

PRAKARSA:


1: Mengamalkan corak pemakanan yang sihat dan seimbang
- sewajarnya menambah pengambilan buah-buahan dan sayur-sayuran serta mengelakkan karbohidrat yang halus, daging, telur dan makanan berlemak dan berminyak.
- jangan asyik makan di luar rumah
- Usus manusia lebih sesuai untuk diisi dengan serat yang berfungsi sebagai pelincir untuk mengeluarkan bahan buangan daripada badan

2: Kerap bersenam
- senaman aerobik seperti berjalan, joging, menuggang basikal dan berenang sepatutnya dilakukan
sekurang-kurangnya 20 hingga 30 minit sehari dan sekurang-kurangnya 3 kali seminggu.

- badan sihat otak cergas


3. Mengamalkan gaya hidup sihat
- Belajar mengendalikan tekanan dan mengawal emosi
- Menjalani pemeriksaan kesihatan badan tahunan, terutamanya golongan yang berumur 35 tahun ke atas

1 comment:

 1. alhamdullillah.....selepas pengambilan produk sne.,mak mentua saya tak jadi buat bypass, skrg cuma checkup setahun sekali sahaja....berikhtiarlah menggunakan produk sne ini utk sesiapa yg ada masalah jantung....www.produksne.com.my

  IKHTIAR dengan produk SNE untuk ANDA yang bermasalah:
  1.Lumpuh/Strok/Saraf
  2.Jantung/Darah tinggi
  3.Koma/Patah Tulang
  4.Buah Pinggang/Gastrik
  5.SakitPinggang/Sendi
  6.Buasir/Haid/Sembelit
  7.KencingManis
  8.SLE/Luekimia/Thalassemia
  9.Gout/Sakit Lutut
  10.Asma/Lelah/Resdung
  11.Thyroid/Bisul/Jerawat
  12.SukarMengandung/Keguguran
  13.Kanser/Fibroid
  14.Penyakit Kulit((Psoriasis/Ekzema)
  15.Prostat/Hati/Paru-Paru
  16.Masalah Seksual/Berat Badan
  17.Batu Karang/Tidak Lawas
  18.Penyakit yg sukar di ubati.....

  ReplyDelete