Saturday, August 7, 2010

PERANAN GAYA BAHASA

Setiap gaya bahasa yang digunakan dalam sesebuah hasil karya mempunyai fungsinya tersendiri. Begitu juga dengan novel Konserto Terakhir, karya Abdullah Hussain.


Gaya bahasa memainkan peranan yang penting dalam novel ini. Antara peranan gaya bahasa dalam novel ini adalah untuk menggambarkan kehidupan keluarga di kota yang berstatus tinggi. Lazimnya, golongan ini sering menggunakan bahasa asing terutamanya bahasa Inggeris dalam pertuturan mereka. Contohnya, Datin Salmah sering menggunakan perkataan I, you dan coffee morning dalam pertuturannya.


Selain itu, gaya bahasa juga berperanan penting untuk menggambarkan latar-latar masyarakat Melayu yang beragama Islam. Hampir keseluruhan cerita novel ini dipegang oleh watak-watak berbangsa Melayu dan beragama Islam justeru penggunaan bahasa Arab dapat menjelaskan suasana ini. Sebagai bukti, penggunaan perkataan solat sering digunakan oleh orang Islam termasuklah Hilmi.


Di samping itu, gaya bahasa turut berperanan untuk menimbulkan kesan yang mendalam kepada pembaca melalui gaya bahasa personifikasi. Misalnya, jari kelengkeng sebelah kiri tersasul lagi. Selanjutnya, gaya bahasa simile pula memberi gambaran yang jellas kepada pembaca. Contohnya, bunyi terdengung macam kumbang.

1 comment:

  1. Assalamualaikum, Cikgu Anelyza tau x apa kepentingan gaya bahasa bagi novel papa form4 ?

    ReplyDelete