Saturday, August 7, 2010

NILAI KESABARAN

Novel yang saya kaji ialah novel Konserto Terakhir, karya Abdullah Hussain. Terdapat banyak nilai yang ingin disampaikan oleh penulis. Salah satu daripadanya ialah nilai kesabaran.


Antara nilai kesabaran yang terdapat dalam novel ini ialah kesabaran dalam menghadapi sebarang penghinaan dan cacian yang dilemparkan kepadanya. Nilai ini telah digambarkan pada watak utama, Hilmi yang sabar dalam menerima cacian daripada Datin Salmah. Walaupun Datin Salmah ialah emak saudaranya namun Hilmi digelar sebagai tukang kebun oleh Datin Salmah. Hal ini disebabkan Hilmi berasal dari kampung dan berpendidikan setakat darjah empat sekolah Melayu.
Selain itu, nilai kesabaran dalam melakukan kerja juga terdapat dalam novel ini. Sebagai contoh, Hilmi tetap sabar membuat kerja rumah seperti membela ayam, berkebun, mengemas rumah dan memberi kucing Hayati makan semasa Datuk Johari sekeluarga pergi melancong di Switzerland. Hilmi melakukan semua kerja itu tanpa sebarang rungutan.
Seterusnya, nilai kesabaran dalam memberi tunjuk ajar kepada orang lain juga terdapat dalam novel ini. Encik Bakar sabar mengajar Hilmi bermain alat muzik walaupun dia baru balik dari kerja dan belum berehat lagi. Kesabaran Encik Bakar ini terbalas apabila Hilmi berjaya menjadi seorang pemuzik yang terkenal.
Seperkara lagi, nilai kesabaran dalam menghadapi masalah juga terkandung dalam novel ini. Sebagai manusia biasa, Hilmi juga tidak terkecuali daripada menghadapi dugaan hidup. Seperti pasangan hidup yang lain, Hilmi turut menghadapi masalah rumah tangga. Selepas setahun kelahiran anak pertama mereka, Hakim, rumah tangga Hilmi menghadapi masalah. Azizah telah meninggalkan Hilmi dan tinggal di rumah Encik Bakar bersama anaknya. Namun begitu, Hilmi masih menziarahi mereka di rumah Encik Bakar.

No comments:

Post a Comment