Saturday, October 10, 2009

Kepentingan Perpaduan

'Bagai aur dengan tebing' merupakan peribahasa yang amat sinonim dengan kehidupan masyarakat Malaysia. Walaupun penduduk Malaysia berbilang kaum namun semangat tolong-menolong sesama masyarakat amat penting untuk melaksanakan sesuatu perkara. Bertitik tolak daripada sikap saling menolong ini, akan lahirlah masyarakat yang bersatu padu. Perpaduan merupakan aset terpenting Malaysia kerana tanpa perpaduan, tidak mungkin keharmonian dapat dinikmati ibarat 'bersatu kita teguh, bercerai kita roboh'.

Kepentingan perpaduan ialah perpaduan dapat menjadikan Malaysia sebagai sebuah negara yang merdeka. Sebelum Malaysia mencapai kemerdekaan, pelbagai ranjau berduri yang dilalui oleh generasi terdahulu untuk menuntut kemerdekaan. Hasil perpaduan masyarakat Tanah Melayu ketika itu yang berganding bahu menuntut kemerdekaan telah membuka mata pihak Inggeris supaya memberikan kemerdekaan kepada Tanah Melayu. Implikasinya, masyarakat kini hidup harmoni tanpa gangguan dan kongkongan penjajah. Perpaduan yang telah wujud kini adalah warisan daripada warisan nenek moyang yang harus dikekalkan agar tak lapuk dek hujan, tak lekang dek panas.

Selain itu, perpaduan kaum juga dapat mengelakkan semangat assabiah iaitu semangat kekitaan yang hanya mementingkan diri sendiri ala 'enau dalam belukar, melepaskan pucuk masing-masing'. Semangat assabiah ini akan menimbulkan permusuhan antara kaum. Hasilnya, Malaysia dapat menjadi contoh terbaik kepada negara lain seperti negara Amerika Syarikat yang mengamalkan Dasar Aparteid. Dasar Aparteid ialah dasar yang mewujudkan jurang perbezaan antara golongan berkulit putih dengan golongan berkulit hitam. Akibatnya, wujudlah pelbagai masalah sosial yang melibatkan perkauman berdasarkan warna kulit. Sebagai iktibar, masayarakat Malaysia wajar mengekalkan perpaduan demi mengelakkan semangat assabiah terjadi di atas bumi Malaysia ini.

Di samping itu, kepentingan perpaduan yang lain pula ialah perpaduan dapat membangunkan ekonomi negara. Perpaduan yang ditunjukkan oleh masyarakat Malaysia akan menarik minat pelancong asing untuk mengenali dengan lebih dekat lagi budaya masyarakat Malaysia yang berbeza kaum dan agama tetapi dapat hidup dengan harmoni di bawah satu bumbung. Selaras dengan itu, ekonomi negara akan berkembang dengan kemasukan palancong asing. Masyarakat Malaysia juga dapat berkongsi ilmu antara satu sama lain dalam membangunkan negara. Pelabur dari luar negara juga akan berminat untuk melabur di Malaysia. Rentetan itu, perpaduan kaum yang mampu meningkatkan taraf ekonomi negara akan menjadikan Malaysia berdiri sama tinggi, duduk sama rendah dengan negara lain.

Konklusinya, pihak kerajaan perlulah mengadakan pelbagai program atau aktiviti yang dapat memupuk semangat perpaduan kaum. Masyarakat Malaysia juga perlu memainkan peranan dalam memupuk perpaduan kaum supaya negara kekal dalam kemerdekaan. Semoga 52 tahun kemerdekaan pada tahun ini akan meningkatkan kesepakatan masyarakat untuk menobatkan Malaysia agar gah dan popular di seluruh sarwajagat ini. Laungan 'Malaysia Boleh' perlu diteruskan agar semangat warganegara Malaysia ini digeruni oleh negara luar.

44 comments:

 1. thanx coz tlah membantu saya untuk membuat karangan..thanx bnyk2..puas sye cari isi nie

  ReplyDelete
 2. Replies
  1. awak arashi fan ker!!!!! seronok kenal hang.... <3

   Delete
 3. thnx a lot..nk amik buat isi 4rum nih :))

  ReplyDelete
 4. terima kasih kerana telah membantu saya buat karangan!
  thanks a lot!

  ReplyDelete
 5. tq cz mmberi isi yg sgt berguna..
  saya harap dapat bercakap mgenai perpaduan kaum dalam kelas bg ulbs saya...

  ReplyDelete
 6. terima kasih!
  cari isi utk pep. percubaan esok. mana lah tahu keluar nanti. hehehh. terima kasih!

  ReplyDelete
 7. huhuhuhu..i love this article..tq because its point quite useful....

  ReplyDelete
 8. huhu , membantu dalam rumusan saia nie . thank you (:

  ReplyDelete
 9. thx for this articles,,its help me a a lot..
  gracias :))

  ReplyDelete
 10. thank you, its meaningful and helpful.

  ReplyDelete
 11. thank a lot coz it help me to do the essay :)

  ReplyDelete
 12. Thankz you for the information given that help me to do my Powerpoint Presentation. ^_^

  ReplyDelete
 13. as salam . . .
  saya ingin menegor bahawa apa yang dimaksudkan dengan semangat assabiah adalah salah . . . kerana semangat assabiah ialah sesuatu yang positif . . . bukan negatif . . . .

  ReplyDelete
  Replies

  1. Mr. Liewa. Apakah maksud Semangat Assabiah.
   - Semangat assabiah – semangat kesukuan melampau, terikat dengan peraturan kabilah, sanggup menuntun bela demi diri dan kabilah dan saling bermusuhan antara satu sama lain.- Seap ahli kabilah mempunyai iden dan peraturannya sendiri. - Kabilah-kabilah tersebut mempunyai semangat perkauman atau semangat asabiyah yang kuat, - mereka akan mempertahankan kabilah masing-masing tanpa mengira kesalahan yang dilakukan. - Tidak terdapat sebuah kerajaan Arab yang mempunyai sistem pemerintahan yang teratur. - Organisasi polik mereka adalah terhad kepada kabilah masing-masing. - Seap kabilah diketuai oleh seorang pemimpin yang bergelar Syeikh atau Sayid yang menjadi lambang perpaduan kaum mereka.

   Delete
 14. semangat assabiah adalah semangat berpuak-puak....bukankah ianya tidak baik untuk perpaduan kaum..

  ReplyDelete
 15. thanx a lot for the information given that help me to do revision for SPM

  ReplyDelete
 16. Mohon share untuk rujukan.. :)

  ReplyDelete
 17. Terima Kasih Untuk rujukan PT3 Perpaduan Kaum

  ReplyDelete
 18. Trima kasih , minta izin untuk buat rujukan PT3

  ReplyDelete
 19. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
 20. Ini dari scribd....thanks for sharing it

  ReplyDelete
 21. Terima kasih Cikgu.
  Cuma saya perlu komen - Dasar Apartheid diamalkan South Africa (sebelum lewat 90’an). Bukan Amerika Syarikat.

  ReplyDelete
 22. best lh karangan ni... boleh ta buat karangan semaikan perpaduan dalam diri individu.... tq

  ReplyDelete
 23. thanks lah dol sangat membantu........

  ReplyDelete