Tuesday, September 8, 2009

PERANAN IBU BAPA DALAM MEMBERIKAN SOKONGAN DAN DORNGAN KEPADA ANAK-ANAK DEMI MEMASTIKAN KECEMERLANGAN AKADEMIK ANAK-ANAK

Keluarga boleh ditakrifkan sebagai kaum kerabat atau sanak saudara yang saling mengasihi, mencintai dan bersifat belas kasihan terhadap saudaranya yang lain. Tambahan pula, keluarga merupakan aset terpenting dalam kehidupan setiap insan. Seseorang yang tidak mempunyai keluarga, iaitu hidup sebatang kara, tidak mempunyai tempat bergantung untuk menumpang kasih serta hidup bagaikan layang-layang terputus tali. Pada tahun 2003, Malaysia pernah digemparkan dengan keputusan peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) Nur Amalina yang amat membanggakan. Hal ini kerana beliau berjaya mendapat 17A1 sekali gus menjadikan beliau pelajar cemerlang SPM 2003. Kejayaan ini adalah kerana Nur Amalina mempunyai sebuah keluarga yang penyayang dan sanggup memberikan sepenuh sokongan dan dorongan dalam bidang akademik beliau. Jelaslah bahawa faktor kejayaan anak-anak dalam bidang akademik banyak bergantung kepada dorongan dan sokongan daripada keluarga. Terdapat pelbagai jenis sokongan dan dorongan yang boleh diberikan oleh keluarga untuk memastikan kecemerlangan anak-anak kerana keluarga bahagia pemangkin kecemerlangan anak-anak.
Antara peranan daripada keluarga ialah kepimpinan melalui teladan. Anak-anak akan lebih terdorong untuk mengikut jejak langkah kejayaan ibu bapa mereka kerana ibu bapa lebih mengenali dan rapat dengan anak-anak . Ibu bapa yang berjaya akan menjadi idola dan inspirasi untuk kecemerlangan anak-anak. Tambahan pula, kejayaan ibu bapa akan menyebabkan anak-anak cuba mememotivasikan diri mereka sekali gus merubah kehidupan mereka agar berjaya atau lebih berjaya daripada ibu bapa mereka. Dalam era globalisasi ini, kebanyakan ibu bapa yang berjaya mempunyai anak-anak yang berpotensi untuk berjaya seperti mereka. Buktinya, kajian statistik oleh Jabatan Kebajikan Masyarakat mendapati hampir 50 peratus rakyat Malaysia terlibat dengan gejala negatif lazimnya mempunyai konflik keluarga. Oleh itu, benarlah bahawa kepimpinan melalui teladan merupakan dorongan yang boleh diberikan oleh keluarga untuk kecemerlangan anak-anak.
Malah, pada realitinya, ibu bapa sanggup memerah keringat, membanting tulang dan bekerja keras dengan tulang empat kerat mereka agar memperoleh pendapatan yang lumayan dan mewah. Hal ini kerana ibu bapa mahu memberikan kemudahan dan keselesaan yang secukupnya kepada anak-anak bagai menatang minyak yang penuh. Semua ibu bapa menginginkan kejayaan daripada anak-anak supaya anak-anak mempunyai masa depan yang cerah. Mereka tidak mahu anak-anak mereka hidup susah.Sebagai contoh, ibu bapa yang tidak berkemampuan terpaksa kais pagi makan pagi, kais petang makan petang semata-mata untuk membiayai persekolahan anak-anak mereka. Dalam era modenisasi ini, pendidikan semakin memerlukan kos yang tinggi. Hal ini menyebabkan ibu bapa terpaksa bekerja dengan lebih kuat dan lebih masa untuk menampung kos pendidikan anak-anak mereka. Buktinya, mantan Menteri Pembangunan Wanita dan Keluarga pernah menyatakan bahawa wang ringgit bukanlah pengganti kasih sayang malah semua ibu bapa sanggup mengorbankan apa-apa sahaja untuk kebahagiaan cahaya mata mereka. Kenyataan ini membuktikan bahawa ibu bapa rela berkorban demi anak-anak mereka sekali pun terpaksa bergadai nyawa. Sudah terang lagi bersuluh bahawa pengorbanan ibu bapa menjadi dorongan untuk anak-anak cemerlang dalam bidang pelajaran.
Dorongan lain yang boleh diberikan oleh keluarga adalah dengan memberikan anak-anak didikan agama yang sempurna. Hal ini kerana anak-anak yang mempunyai didikan agama yang sempurna akan terang hati dan lebih mudah untuk menerima pelajaran. Mereka akan mempunyai prinsip hidup yang teguh, sekali gus menyebabkan mereka tidak mudah terpengaruh oleh gejala negatif yang semakin berleluasa seperti kudis dalam masyarakat marcapada ini. Kejayaan Nadia Amira yang cemerlang dalam SPM 2006 menunjukkan bahawa pelajar yang mempunyai didikan agama yang sempurna mampu meraih kejayaan. Albert Einstein pernah mengatakan bahawa agama tanpa ilmu adalah buta, manakala ilmu tanpa agama adalah lumpuh. Oleh itu, jelaslah bahawa didikan agama yang sempurna merupakan salah satu dorongan yang boleh diberikan oleh keluarga demi kecemerlangan anak-anak dalam bidang akademik.
Sebagai intiha, dorongan daripada keluarga merupakan faktor terpenting kejayaan anak-anak. Rentetan itu, ibu bapa serta ahli keluarga yang lain wajarlah bersatu padu bagai aur dengan tebing dan sama-sama berusaha seperti hati gajah sama dilapah, hati kuman sama dicecah untuk merealisasikan impian murni mereka. Dorongan keluarga dapat melahirkan anak-anak yang cemerlang, gemilang dan terbilang seperti yang dilaungkan mantan Perdana Menteri kita yang lebih dikenali sebagai "Pak Lah". Marilah kita buktikan kepada dunia bahawa pemikiran rakyat Malaysia tercinta ini tidak lagi dibelenggu atau tidak lagi umpama katak di bawah tempurung, malah telah bertamadun dalam menuju era globalisasi untuk berdiri sama tinggi, duduk sama rendah dengan negara lain untuk negara maju yang lain di seluruh sarwajagat ini.

40 comments:

 1. Salam,Cikgu Anelyza,saya Cikgu Roslina Abu dari MGSKL,berminat menggunakan bahan-bahan ini dalam P&P saya,terima kasih.

  ReplyDelete
 2. terima kasih cikgu.harap-harap bahan ini sangat guna kepada saya.from sugan pelajar smk bb

  ReplyDelete
 3. terima kasih cikgu
  karangan ni dapat membantu saya dan sangat berguna(-:
  amir from smkst

  ReplyDelete
 4. Tq sgt ll cikgu. .....sgt berguna untuk pidato saya. ....smk sa

  ReplyDelete
 5. C. Sy dri smk keladi brterima kasih sngt2 kpd ckgu sbb sediakn bhn sprti ini. Dgn bhn yg tlah ckgu sediakn sy lbh brsemngt untuk mmantapkan lg krangn sy :)

  ReplyDelete
 6. terima kasih sgt2 cikgu.... Bahan ini sgt membantu sy mengulangkaji utk peperiksaan....

  ReplyDelete
 7. Cikgu, selamat sejahtera .

  Cikgu, boleh saya tahu , SPM lisan BM Ulangan , bagaimanakah guru bertugas akan menjalankan lisan ?

  Sebelum bermula , guru akan memberi tajuk atau ......

  Bolehkah saya dapat tujuk ajar dari guru ?

  Sekian terima kasih

  ReplyDelete
 8. mcmmne nk tingkatkan lg cara penulisan karangan yg mantap??

  ReplyDelete
 9. Askm Cikgu,
  Saya menggunakan beberapa karangan Cikgu utk mengajar anak kawan saya mengenai karangan bahasa melayu. Dia orang Bangladesh.

  ReplyDelete
 10. assalamualaikum cikgu. sy nk mintak kebenaran copy paste karangan ni

  ReplyDelete
 11. Asslm. Sy nk mnta kebenaran jdikan krngn ni sbg panduan ;) smkk

  ReplyDelete
 12. terima kasih cikgu..mohon izin copy teks

  ReplyDelete
 13. Karangan Cikgu saye gunekn untuk study exam sgt bergune Cikgu..

  ReplyDelete
 14. Karangan Cikgu saye gunekn untuk study exam sgt bergune Cikgu..

  ReplyDelete
 15. Cikgu boleh tak cikgu asingkan mana perenggan satu sampai akhir kerana dia agak bercelaru harap dibaik pulih,sekian.

  ReplyDelete
 16. Cikgu boleh tak cikgu asingkan mana perenggan satu sampai akhir kerana dia agak bercelaru harap dibaik pulih,sekian.

  ReplyDelete
 17. Terima kasih puan kerana menggunakan bahan puan di sini.

  ReplyDelete
 18. err.. very well said.. I wrote a comment but press the wrong button...

  ReplyDelete
 19. assalamualaikum cendol..
  nak copy boleh tak?

  ReplyDelete
 20. TERIMA KASIH CIKGU, SEMOGA ALLAH MENERIMA SEGALA AMAL KEBAIKAN CIKGU DAN SEMOGA MENJADI SAHAM AKHIRAT. INSYA ALLAH.. saya mohon izin copy untuk bahan bacaan dan rujukan saya.

  ReplyDelete
 21. As salam, mohon kebenaran untuk guna (copy and paste) bahan daripada blog cikgu untuk kegunaan tuisyen Bahasa Melayu pelajar-pelajar saya. Terima kasih.

  ReplyDelete
 22. Terima kasih cikgu. Saya Hadi dari SMK PJ, ini dpt menolong saya meninggikankan markah dlm karangan saya.

  ReplyDelete
 23. Terima kasih cikgu..karangan ini sangat berguna seperti karangan cikgu yang lain..harapnya cikgu akan terus menulis karangan agar dapat memberi ilham kepada para pelajar dan guru2 yang lain..
  dari saya-seorang pelajar tingkatan 4 smk seri manjung-..

  ReplyDelete
 24. Saya guna krangan ini untuk ujian lisan saya

  ReplyDelete
 25. good cikgu sya suka peribahasa tu

  ReplyDelete