Thursday, September 3, 2009

PECUTAN NOVEL TERAKHIR

TEKNIK PLOT KONSERTO TERAKHIR & BUKIT KEPONG

1.
Imbas Kembali

BK – Sarjan Jamil Mohd. Shah teringat kembali akan peristiwa kedatangan Tucksai dan Ahmeng ke balai polis. Dia teringat cerita mereka berdua dan pandangan Lans Koperal Jidin Omar akan kebenaran cerita itu. Pada masa yang sama, dia teringat akan isteri dan anak-anaknya di Batu Pahat.

KT- Datuk Johari teringat akan perbuatan kejamnya terhadap isteri pertamanya pada malam perkahwinan mereka ketika Pak Karim membongkar identiti sebenar Hilmi. Hilmi merupakan anak kandung Datuk Johari. Datuk Johari sempat menjalinkan hubungan dengan isterinya walaupun dia tahu bahawa dia akan meninggalkan isterinya itu.

2) Saspens

BK – Peristiwa serangan Rumah Pasung Bukit Kepong oleh 200 orang pengganas komunis pada 23 Februari 1950 menimbulkan saspens dan tanda tanya sama ada pihak komunis berjaya atau sebaliknya. Walau bagaimanapun, bukan mudah untuk pihak komunis menewaskan 18 orang anggota polis kerana pertempuran ini memakan masa selama 4 jam. Pertanyaan pembaca terjawab apabila anggota polis kita tewas dengan penuh maruah bangsa.

KT – Hilmi telah merosakkan piano Hayati ketika memainkan lagu “Anak Ikan” semasa Hayati sekeluarga tiada di rumah. Akibat kerosakan itu, Hilmi dimarahi oleh Datin Salmah. Situasi tegang ini menimbulkan tanda tanya tentang hukuman yang bakal diterima oleh Hilmi. Akhirnya, gaji Hilmi dipotong oleh Datuk Johari sebagai bayaran ganti rugi.

3) Kejutan

BK – Berita kematian Othman yang disampaikan oleh salah seorang anggota polis kepada keluarga Otman telah menimbulkan kejutan kepada keluarga Otman, terutamanya Limah yang sedang berpantang selepas melahirkan anak sulung mereka. Akibat tekanan itu, Limah meroyan lalu menjadi gila. Pembaca juga terkejut apabila Limah menjadi gila sedangkan Limah seorang yang kuat pegangan agamanya.

KT – Kematian Hilmi memberi kejutan besar kepada Datuk Johari. Akhirnya, Datuk Johari turut meninggal dunia di rumahnya selepas mendapat panggilan dari hospital untuk memaklumkan berita kematian Hilmi sejurus mereka meninggalkan Hospital Kuala Lumpur.


UNSUR SASPENS

BK

Ketika Othman berasa gelisah apabila mendapati isterinya belum pulang dari membeli-belah di pekan Muar, pembaca ingin tahu tentang nasib Limah dan rakan-rakannya. Akhirnya, Othman mengetahui semua barang penumpang diambil oleh komunis dan kemudiannya bas itu dibakar.

Ketika Othman dan beberapa orang rakannya meronda di kawasan kampung, mereka telah menemukan beberapa perkara aneh. Pembaca ingin mengetahui sebab-sebab galah buluh dipancang di beberapa tempat dan sebatang cangkul ditanam. Othman melupakan sahaja kejadian aneh itu tetapi pembaca sudah membayangkan sesuatu kemungkinan buruk akan berlaku.

Tucksai dan Ahmeng memperdayakan Sarjan Jamil dengan mengatakan kematian anak Ahmeng yang terjatuh ke dalam perigi. Pembaca berasa saspens akan kemunculan Tucksai dan Ahmeng pada malam itu dan bimbang jika Sarjan Jamil mengikuti rancangan dua lelaki tersebut yang ingin memerangkap dan membunuh Sarjan Jamil.

KT

Hilmi tinggal di rumah Datin Salmah dan Datuk Johari yang mementingkan status. Pembaca ingin mengetahui usaha yang bakal dilakukan oleh Datin Salmah untuk menyingkir Hilmi dari rumah tersebut.

Hilmi meninggalkan rumah Datuk Johari dengan alasan untuk balik ke kampung menimbulkan tanda tanya akan tindakan Hilmi itu.

Ketidakmunculan Hilmi pada malam persembahannya di Dewan Tunku Canselor menimbulkan pertanyaan kepada pembaca tentang keadaan Hilmi yang sebenarnya. Hilmi telah jatuh sakit dan pengsan semasa hendak keluar dari rumah. Pembaca juga tertanya-tanya tentang kesudahan persembahan tersebut dengan ketiadaan Hilmi.


KRITIKAN PENULIS TERHADAP KEPINCANGAN YANG BERLAKU DALAM MASYARAKAT

BK

Sikap sesetengah ibu bapa yang tidak membenarkan anak-anak mereka menyertai pasukan keselamatan kerana takut akan berlaku perkara yang tidak diingini. Mak Piah, ibu Othman menentang hasrat Othman untuk menjadi polis pada peringkat awalnya.

Anggota masyarakat yg tidak bertanggungjawab kepada negara. Lektuan dan pengganas komunis yang lain mengganggu ketenteraman hidup penduduk di Bukit Kepong.

Segelintir masyarakat yg mudah dipujuk untuk melakukan pembelotan terhadap negara dengan cara menyokong perjuangan pihak tertentu. Sikap Madera yang sanggup bersekongkol dengan pihak musuh membawa kepincangan dalam masyarakat.

KT

Masyarakat Melayu yg mementingkan status sehingga sanggup menghina orang lain – Datin Salmah menghina Hilmi yg merupakan anak saudaranya semata-mata kerana Hilmi miskin.

Masyarakat sibuk sehinggakan mengabaikan keluarga – Datin Salmah sentiasa sibuk dengan tugas sosial dengan kawan-kawannya sehinggakan tiada masa untuk menguruskan hal rumah tangganya.

Masyarakat yg jahil tentang agama – Datuk Johari dan Datin Salmah tidak pernah menunaikan solat dan terdapat bar mini di rumahnya.

Masyarakat yg mementingkan kemewahan dan kebebasan hidup – Azizah bertindak meninggalkan Hilmi akibat berasa terkongkong oleh tugas suri rumah.


NILAI MURNI

1. Keberanian
BK – Sebanyak 18 orang anggota polis berani menentang pengganas komunis sebanyak 200 orang.
KT – Hilmi berani dalam membuat keputusannya untuk meninggalkan rumah Datuk Johari tanpa mengetahui hala tujunya selepas itu.

2. Kerjasama
BK – Penghulu Ali dan pasukan AP bekerjasama dalam menghulurkan bantuan kepada mangsa serangan Rumah Pasung Bukit Kepong
KT – Mamat sentiasa memberi kerjasama kepada Hilmi apabila Hilmi memerlukan pertolongan – memperkenalkan Hilmi kepada Encik Bakar dan mempertemukan Hilmi dengan Hayati sebelum Hayati mengikuti suaminya, Mohsin ke London.

3. Berdikari
BK – Othman yang berusia 19 tahun telah memohon untuk memasuki pasukan polis kerana tidak mahu bergantung hidup dengan ibu bapanya.
KT – Hilmi berdikari dengan mencari pekerjaan di bandar dan sanggup meninggalkan keluarganya di kampung. Akhirnya, Hilmi bekerja sebagai seorang tukang kebun di rumah Datuk Johari.

4. Hormat-menghormati
BK – Othman menghormati keputusan ibu bapanya yang ingin mengahwinkannya dengan gadis pilihan mereka, Limah
KT – Hayati menghormati keputusan ibunya yang ingin menjadikan Mohsin sebagai suaminya


SEBAB KONFLIK DITIMBULKAN

1. menjadikan jalan cerita lebih menarik
BK – konflik antara anggota polis dengan pengganas komunis
KT – konflik antara Datin Salmah dengan Hilmi tentang hubungan Hilmi dengan Hayati

2. memanjangkan cerita
BK – konflik semasa serangan Rumah Pasung Bukit Kepong yang memakan masa hamper 4 jam menjadikan jalan cerita menjadi panjang
KT – konflik Hilmi dengan Datin Salmah dan Datuj Johari berakhir apabila mengetahui bahawa Hilmi anak kandung Datuk Johari.

3. menyebabkan plot berjalan lancar
BK – Konflik yang dihadapi oleh Othman berlarutan sehingga akhir cerita yang berakhir dengan ketidakwarasan isterinya dan kaki kirinya terpaksa dipotong.
KT – Konflik Hilmi dengan Datin Salmah dan konflik Hilmi dengan Azizah

4. menguji perwatakan watak utama
BK – Othman menghadapi konflik dengan berani dan tabah
KT – Hilmi berjaya menghadapi konflik dengan tabah dan akhirnya menjadi seorang pemuzik terkenal


KEGIGIHAN WATAK UTAMA

BK
1. gigih menghadapi tentangan daripada ibu yang tidak membenarkan anak menjadi anggota polis – Othman bertegas untuk menghadiri temu duga tanpa memberitahu ibu bapanya
2. gigih menyelesaikan masalah apabila dilarang membawa isteri bertugas di tempat lain – Othman memujuk isterinya yg sedang sarat mengandung agar pulang ke Kulim sebelum dihantar bertugas di BK
3. gigih mencari isterinya yang tidak pulang – Othman mencari isterinya dengan menyusur hutan Pagoh

KT
1. gigih mencari pekerjaan walaupun tidak memiliki pendidikan yang tinggi – Walaupun sekadar bersekolah Melayu darjah empat, Hilmi tidak takut untuk berhijrah ke bandar untuk mengubah hidupnya
2. gigih dalam melakukan kerja – Hilmi bekerja sebagai tukang kebun di rumah Datuk Johari dengan gigih walaupun sering dihina oleh Datin Salmah
3. gigih mengembangkan bakat – Hilmi gigih belajar muzik daripada Encik Bakar untuk mengembangkan bakatnya sebagai ahli muzik
4. gigih mengekalkan kejuaraan – Hilmi berjaya mengekalkan kejuaraannya di Pesta Muzik selama tiga tahun berturut-turut walaupun menghadapi masalah rumah tangganya dan kematian bapa mentuanya yang juga merupakan guru muziknya.


GAYA BAHASA

BK
Istilah kepolisan – “EPC”, “jungle squad” dan “combat”
simpulan bahasa – “…dua orang rakan pengganas komunis itu membuka langkah seribu…”
hiperbola – “…isteri muda itu cuba menepis setiap kali hujung laras senjata itu dibenamkan ke dadanya,,,”

KT
peribahasa – “hangat-hangat tahi ayam” dan “biang keladi”
ayat yang pendek – “Dia tergamam” dan Hilmi kecewa.
metafora – “warna perlindungan” dan “tasik matanya”


PERISTIWA TELADAN


BK


Kejadian penahanan bas yang dinaiki oleh Limah dan rakan-rakannya dari Muar ke Pagoh – menunjukkan betapa pentingnya kita menghargai keamanan yang memudahkan kita bergerak ke mana-mana dengan selamat

Serangan Rumah Pasung Bukit Kepong – kegigihan dan semangat kerjasama memungkinkan kita memperoleh kejayaan

Kehidupan Othman yang melarat selepas berhenti dari pasukan polis – kita perlu berhemat ketika memperoleh wang untuk bekalan masa depan dan kerajaan pula wajar mengenang jasa pahlawan negara.

KT

Kesukaran Hilmi mendapatkan pekerjaan kerana berkelulusan rendah – pentingnya kelulusan yg tinggi untuk memperoleh pekerjaan yang baik

Pujian terhadap tanaman Hilmi yang subur – kita perlu bekerja dengan bersungguh-sungguh supaya orang menghargai jasa kita

Kemunculan Hayati untuk membantu dalam memimpin Orkes Perdana di Dewan Tunku Cansaelor sebagai pengganti Hilmi – kita perlu saling menolong antara satu sama lain.

2 comments:

  1. HI cikgu Anel !!! Terima kasih krn mendorong pelajar 2 spm dengan memberi nota lengkap... Sy bharap apa yang telah cikgu berikan akan menjadi satu kebaikan kepada pelajar serta saya...Terima KAsih ... Jika ada perubahan ramalan..Tolong Emailkan kpd saya @ aravindkumar.singh@yahoo.com

    ReplyDelete