Tuesday, May 1, 2012

1. PERANAN REMAJA DALAM MEMBANGUNKAN NEGARA


Lebih separuh abad kita menghela nafas kemerdekaan, namun remaja yang merupakan bakal tunjang negara masih terbelenggu oleh pelbagai kemelut sosial. Ternyata mentaliti remaja di negara kita belum lagi mengalami anjakan paradigma selaras dengan arus pembangunan negara kita. Menurut kata mutiara sarjana, “Jika ingin melihat masa hadapan sesebuah negara, lihatlah remajanya pada hari ini.” Presiden Soekarno pernah mengungkap, Berikan saya 10 orang belia waja, nescaya akan saya gegarkan dunia.” Ternyatalah di sini bahawa remaja yang berkualiti dapat memperkasakan kegemilangan nusa dan bangsa. Oleh itu, setiap remaja perlu memainkan peranan mereka dengan penuh tanggungjawab untuk merencanakan pembangunan negara.
     Peranan signifikan remaja ialah mereka perlu belajar bersungguh-sungguh untuk mencapai kecemerlangan dari aspek akademik. Kecemerlangan akademik merupakan salah satu elemen yang maslahat untuk melahirkan remaja yang berkualiti demi kepentingan negara. Intelek merupakan faktor perdana untuk menjana kecemerlangan tamadun bangsa. Sehubungan dengan itu, remaja kita perlu proaktif menimba ilmu bukan sahaja di dalam kelas tetapi juga menuntut segala pengetahuan, terutamanya ilmu Sains dan Matematik melalui pelbagai wahana, seperti membaca buku, melayari lebuh raya maklumat di dunia maya dan sebagainya. Ketekunan dan inisiatif merupakan prasyarat untuk mencapai kecemerlangan akademik dan akan menjauhi gelaran katak di bawah tempurung. Remaja juga tidak harus terbuai dalam dunia yang mengalpakan, iaitu terlalu khusyuk dalam dunia hiburan atau mengamalkan hedonisme. Ingatlah peribahasa, ikut hati mati, ikut rasa binasa. Tegasnya, tanpa remaja yang bijak pandai maka pembangunan negara akan terbantut. 
     Walau bagaimanapun, kecemerlangan akademik semata-mata tidak dapat menjamin pembangunan negara jika remaja kita tidak memiliki kesihatan fizikal dan mental. Remaja yang ingin membangunkan negaea perlu memiliki kekuatan fizikal dan mental untuk menempuhi segala kekangan. Pada alaf baharu yang penuh dengan kompetitif, remaja kita perlu memiliki kecergasan fizikal dan bersemangat waja diri tanpa mengenal istilah putus asa supaya dapat berdiri sama tinggi, duduk sama rendah dengan remaja di negara maju. Untuk mencapai kesihatan fizikal dan mental, remaja kita patut mengamalkan pemakanan seimbang, menjaga kebersihan diri dan persekitaran, bersenam, bersukan, beriadah dan tidak terlibat dalam pelbagai angkara sosial seperti minum arak, merokok, kegiatan maksiat, najis dadah dan lain-lain lagi kerana terlajak perahu boleh diundur, terlajak laku buruk padahnya. Remaja kita harus sedar bahawa kesihatan merupakan aset yang tidak ternilai. Tanpa kesihatan, segala-galanya tidak lagi membawa makna. Hal ini sangat bertepatan dengan slogan rakyat sihat, negara maju. Jadi, remaja yang sihat dan mempunyai jati diri yang mapan baru dapat melaksanakan pembangunan negara.
     Selain itu, remaja juga mestilah memiliki etika atau personaliti yang luhur. Remaja kita harus disuntikkan ajaran agama dan nilai moral sejak kecil lagi kerana melentur buluh biarlah dari rebungnya. Lantaran itu, ibu bapa dan pihak sekolah memainkan peranan yang penting untuk mendidik remaja menjadi modal insan kelas pertama yang berakhlak mulia dan berjati diri unggul. Selain menitikberatkan ajaran agama dan pendidikan moral, remaja kita harus dibimbing supaya melakukan kerja amal dan memberikan khidmat sosial, misalnya bergotong-royong, menziarahi rumah kebajikan orang-orang tua dan kanak-kanak yatim, mengutip derma untuk membantu mangsa bencana alam serta terlibat dalam pelbagai aktiviti sukarela. Remaja yang dangkal imannya sudah pasti akan terjerumus ke dalam kebejatan sosial. Dengan kata lain, remaja berkepemimpinan harus bersahsiah mulia, berinsaniah, berbudi bahasa dan berkasih sayang agar dapat melahirkan negara yang maju sama ada secara luarannya dan dalamannya pada suatu hari nanti.
     Seperkara lagi, remaja juga perlu kreatif dan inovatif untuk memacu pembangunan negara yang gemilang. Hal ini terjadi demikian kerana hanya mereka yang sentiasa berani berkreatif dan mempelopori bidang yang baharu dapat mengecapi kejayaan yang terbilang. Dalam industri teknologi komunikasi dan maklumat (ICT), umat yang gigih dan berani mencuba sesuatu yang baharu akan menikmati buah kejayaan yang manis. Rentetan daripada itu, remaja kita harus dilatih supaya berani berimaginasi dan berkhayal tetapi disusuli dengan aplikasi yang teratur. Ibu bapa harus memberikan sokongan yang padu dan galakan yang tidak terhingga jika anak mereka melontarkan impian mereka. Namun demikian, impian itu bukan rekaan Mat Jenin yang tidak berasas tetapi perlu disokong dengan praktikalnya. Dalam konteks ini, penglibatan remaja dalam pelbagai bidang sama ada kebudayaan, sukan, kepimpinan atau keusahawanan berupaya menjanakan kreativiti dan inovasi remaja. Pendek kata, pembangunan negara akan tercapai jika negara kita mempunyai barisan pelapis negara yang kreatif dan inovatif.
     Akhir sekali, remaja juga dapat memainkan peranan mereka untuk membangunkan negara dengan memiliki sikap keterbukaan. Hal ini kerana apabila golongan ini mempunyai sifat sedemikian, mereka lazimnya dapat menerima teguran dan pandangan orang lain. Dalam nada yang serupa, remaja seumpama ini dapat memberi kesan kepada negara kita. Mereka dapat menjamin kestabilan politik, ekonomi dan sosial negara. Mereka akan menjadi pendukung untuk mencapai perpaduan negara atau integrasi nasional demi mewujudkan kesejahteraan sosial. Mereka sentiasa mengamalkan sikap toleransi dan bertolak ansur untuk mencapai misi dan visi negara iaitu semua rakyat perlu bersatu padu di bawah satu bumbung yakni, satu bangsa satu bahasa dan satu negara. Maka, sifat keterbukaan remaja sudah pasti dapat memudahkan mereka menjadi pemimpin yang mampu membangunkan negaranya dengan penuh komited dengan dipayungi perpaduan antara rakyatnya.
   Intihanya, semua remaja mempunyai tanggungjawab dan obligasi masing-masing untuk menjana pembangunan negara kerana pemuda harapan bangsa, pemudi tiang negara. Remaja sebagai tunjang yang bakal menerajui kepimpinan negara kita haruslah merdeka daripada belenggu angkara sosial. Hanya remaja yang berkualiti akan memangkinkan kecemerlangan negara. Jika remaja kita tidak diasuh, dibimbing dan dididik dengan kamil, tidak mustahil segala aspirasi negara hanya sekadar imaginasi semata-mata dan tidak dapat menjadi realiti. Oleh itu, remaja kita perlu terjaga daripada lena dan keasyikan serta melengkapkan diri dengan ciri-ciri yang mulia supaya dapat menempatkan diri sebagai modal insan yang cemerlang, gemilang dan terbilang. Semoga negara kita dapat berdiri dengan gah di pentas antarabangsa bergandingan dengan negara maju yang lain dan terkenal di seantero dunia.

46 comments:

 1. Terima kasih untuk sumber karangan yang mempunyai gaya penulisan yang mantap dan menarik. Saya menghargainya. Terima kasih Cikgu! Teruskan berjuang!

  ReplyDelete
 2. kalau boleh..buat la ruang maksud penggunaan bahasa baharu

  ReplyDelete
 3. Anyway the quotation by Presiden Soekarno is not given by him (Berikan saya 10 orang belia waja, nescaya akan saya gegarkan dunia). Actually it was given by Swami Vivekananda. No doubts in my statement cause I have mastered about that mans life for 2 years. When writing do write without any misspells. Anyway its a good essay.

  ReplyDelete
 4. ayat yang gramatis ..banyak perkataan baru yang dapat pelajari..

  ReplyDelete
 5. selamat sejahtera,cg. mohon kebenaran cikgu untuk saya jadikan tajuk ini sebagai bahan forum. saya harap ini bukan satu plagiat. mohon untuk dipertimbangkan.

  ReplyDelete
 6. mohon kebenaran guna isi cikgu sebagai panduan, terima kasih

  ReplyDelete
 7. Thank you n is a very good essay. Appreciate it.

  ReplyDelete
 8. πŸ‘πŸ‘πŸ‘ essay yang sangat menarik

  ReplyDelete
 9. πŸ‘πŸ‘πŸ‘ essay yang sangat menarik

  ReplyDelete
 10. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
 11. Karangan yang menarik untuk dibaca. Terima kasih cikgu

  ReplyDelete
 12. Karangan yang menarik untuk dibaca. Terima kasih cikgu

  ReplyDelete
 13. Thank you for your essay it hepls me for history paper3

  ReplyDelete
 14. karangan yang baekkk...lakukan yang terbaekk lagii cg.

  ReplyDelete
 15. Terima kasih atas perkongsian sebahagian daripada ilmu anda.Saya berharap beribu-ribu para pelajar yang belajar di alma mater dan menara gading mengalami seribu satu kemaslahatan.Karangan ini melakukan anjakan paradigma ataupun'paradigm shift' dengan drastik dan luwes kerana beliau menggunakan perkataan-perkataan domestik dan baharu yang diterjemahkan dalam kamus dewan edisi keempat.Sekali lagi terima kasih beribu-ribu

  ReplyDelete
 16. Sangat membantu! Terima kasih.:)

  ReplyDelete
 17. bagus ,sangat membantu untuk saya!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  ReplyDelete
 18. Go to my website
  Tekan je nama my life tu ok
  Baca saja

  ReplyDelete
 19. Assalamualaikum,, saya biasa menjadikan ruangan cikgu sebagai rujukan.. mohon untuk dikongsikan dengan anak didik saya .Terima kasih atas ilmu ini..

  ReplyDelete
 20. Tq sbb cikgu bgk kmudhn niiπŸ˜„

  ReplyDelete
 21. alangkah indah nya jika kita berkongsi ilmu

  ReplyDelete
 22. Terima kasih cikgu. Saya minta halal segala ilmu ini😊

  ReplyDelete
 23. Click share ahhhπŸ€”πŸ€¨πŸ€”πŸ€¨πŸ€”πŸ€¨πŸ€”πŸ€¨

  ReplyDelete
 24. Trial komeee.... masuk tajuk ni thanks cikgu yang menulis ni. Sangat membantu

  ReplyDelete
 25. Terima kasih ilmunya.. Sangat membantu.. Semoga Allah merahmati cikgu..

  ReplyDelete
 26. Essay yang sangat menarik. Terima kasih cikgu. Sekarang saya boleh ambil dalan karangan 100% markah cikguπŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥

  ReplyDelete