Saturday, November 12, 2011

KARANGAN SPM 7 – PERANAN IBU BAPA DALAM PEMBENTUKAN KELUARGA BAHAGIA

Pendahuluan:
• Keluarga merupakan satu institusi yang amat penting dalam sesebuah masyarakat.
• Keluarga juga merupakan wahana kebahagiaan dalam kehidupan seseorang
• Daripada keluarga, terpancarnya sinar kasih sayang antara ahlinya.
• Daripada keluarga, lahir rasa menghormati dan saling memerlukan yang tidak terucap.
• Daripada keluarga, lahirnya insan yang bertanggungjawab terhadap dirinya serta kepada insan lain yang memerlukan.
‘Baiti Jannati’ atau ‘Rumahku Syurgaku’ - rumah merupakan tempat terperciknya sinar kebahagiaan dalam kehidupan seseorang.
• Rumah tangga yang bahagia dan ceria akan melahirkan warga yang juga memiliki ciri-ciri kejiwaan yang sihat seperti gembira, yakin akan kebolehan diri dan sebagainya. Seseorang yang dibesarkan dalam keluarga yang bahagia akan sentiasa dihargai dan diberi sokongan moral dalam apa-apa jua perkara yang dilakukannya. Galakan dan perangsang daripada ibu bapa yang penyayang dan adik-beradik yang memahami akan membentuk jati diri yang sempurna dalam kalangan ahli keluarga itu.
• Namun begitu, pepatah ada mengatakan bahawa bertepuk sebelah tangan, tidak akan berbunyi. Kita tidak boleh meletakkan tanggungjawab membentuk kebahagiaan keluarga itu di tangan salah seorang ahli keluarga sahaja seperti ibu, bapa atau anak-anak. Setiap ahli dalam sesebuah keluarga itu perlu bersedia memainkan peranan masing-masing untuk saling bertolak ansur, saling memahami serta saling menghormati di antara mereka. Apabila sifat ini dapat diwujudkan oleh setiap ahli dalam sesebuah keluarga, maka suasana yang harmoni akan dapat diwujudkan.

1. Sebagai suri teladan kepada anak-anak
- Peranan ibu bapa dalam usaha membentuk keluarga sakinah adalah amat penting. Ibu bapa perlu menjadi ‘role-model’ kepada anak-anak. Mereka harus sentiasa menunjukkan teladan yang baik untuk dicontohi oleh anak-anak.
- Sebagai contoh, seorang bapa perlu berinteraksi dengan sopan dan lemah-lembut dengan isteri dan anak-anaknya. Ibu dan bapa juga perlu saling menghormati antara satu sama lain. Apabila anak-anak melihat keharmonian kedua-dua orang tua mereka, mereka juga akan meneladani sikap baik itu apabila berinteraksi sesama mereka kerana bapa borek, anak rintik.
- Contoh yang negatif diperlihatkan oleh ibu bapa kepada anak-anak, seperti pertengkaran, maki hamun serta penderaan suami terhadap isteri bukan sahaja akan menjejaskan perkembangan jiwa anak-anak, tetapi juga akan menjejaskan hubungan dalam kalangan anak-anak. Mereka juga akan sentiasa bertengkar dan tidak menghormati satu sama lain. Jika hal ini terjadi, rumah akan menjadi neraka kepada anak-anak. Apabila kebahagiaan di rumah tidak dapat dinikmati, maka anak-anak akan berusaha mendapatkannya daripada kawan-kawan dengan berpelesiran serta melepak di pusat-pusat beli belah. Adalah lebih malang lagi jika apabila anak-anak itu berumah tangga kelak, mereka akan mengulangi sejarah yang tidak berkesudahan yang telah diwarisi oleh mereka daripada kedua-dua orang tua mereka.

2. Melengkapkan diri dengan ilmu keibubapaan
- Ibu bapa perlu melengkapkan diri mereka dengan pengetahuan keibubapaan bagi memahami tanggungjawab besar yang terletak di atas bahu mereka dalam memastikan kebahagiaan keluarga mereka.
- Hal ini boleh dilakukan oleh bakal-bakal ibu dan bapa dengan mengikuti kursus-kursus praperkahwinan serta kursus selepas berkahwin yang dikendalikan oleh pejabat agama daerah masing-masing. Dalam kursus-kursus tersebut, suami isteri akan mendapat ilmu untuk melahirkan sebuah keluarga yang bahagia melalui ceramah dan bengkel-bengkel yang dikendalikan oleh penceramah-penceramah yang berwibawa. Selepas mendapat ilmu tersebut, perkara yang lebih penting adalah bagi mereka mempraktikkannya untuk melahirkan sebuah rumah tangga yang penuh dengan sinar kebahagiaan.

3. Memberikan perhatian dan kasih sayang
- Pada era yang penuh dengan persaingan yang sengit ini, masyarakat bertambah sibuk dengan usaha mencari nafkah bagi meningkatkan taraf hidup masing-masing. Hal ini disebabkan kos sara hidup masa kini yang semakin meningkat.
- Statistik telah menunjukkan bahawa hampir 90 peratus ibu yang bekerja hanya bercakap dengan anak-anak mereka selama empat minit sehari. Hal ini merupakan perkara yang amat menyedihkan kerana anak-anak merupakan golongan yang memerlukan kasih sayang dan perhatian yang secukupnya daripada ibu bapa mereka. Hukuma-hakama Arab pernah mengatakan anak- anak yang kehilangan kasih sayang daripada ibu bapa yang sibuk adalah yatim. Oleh itu, demi membentuk keluarga yang bahagia, ibu bapa yang merupakan peneraju kehidupan dalam sesebuah keluarga perlu meluangkan masa yang berkualiti bersama-sama dengan anak-anak mereka.
- Pada masa ini, kerajaan telah mengumumkan hari Sabtu sebagai cuti umum. Manakala pihak swasta pula , turut memberikan pelepasan kepada para pekerja mereka pada Sabtu pertama setiap bulan. Seharusnya, ibu dan bapa merebut kesempatan ini untuk bermesra dengan keluarga sambil merehatkan minda setelah penat bekerja. Menghabiskan waktu cuti dengan berkelah atau berekreasi bersama keluarga akan memberi peluang kepada ahli keluarga untuk berhibur di samping meluangkan masa untuk mengeratkan hubungan di antara mereka. Sekiranya masa yang berkualiti untuk bersama-sama dengan anak-anak, tidak mustahil kebahagiaan dalam sesebuah keluarga akan dapat diwujudkan.

4. Memberikan didikan agama dan moral
- Didikan agama dan moral yang sempurna dalam kalangan generasi muda juga dapat menyumbang ke arah pembentukan sebuah keluarga yang bahagia. Hal ini disebabkan, pegangan agama serta nilai moral yang kuat dapat membentuk nilai sahsiah yang tinggi di kalangan generasi muda. Kualiti ini akan melahirkan ibu dan bapa yang bertanggungjawab serta dapat memikul tugas membangunkan rumah tangga dengan efektif. Golongan yang berpendidikan agama ini akan mampu mewujudkan persefahaman dan perasaan tolak ansur sesama suami isteri. Kesabaran kerana iman yang tebal juga akan mengelakkan keluarga daripada bercerai-berai disebabkan alasan yang kadangkala tidak munasabah.
- Sebagai ibu dan bapa, kita perlu memberi didikan agama yang kukuh serta menerapkan nilai-nilai akhlak dan moral dalam kalangan anak-anak. Anak-anak yang sopan akan menghormati orang tua mereka serta saling bekerjasama sesama adik beradik bak kata peribahasa, yang berat sama dipikul, yang ringan sama dijinjing dan hati kuman sama dicecah, hati gajah sama dilapah. Maka, jika semangat ini dapat diwujudkan dalam jiwa setiap ahli keluarga oleh ibu bapa, sudah pasti sebuah keluarga yang mantap dan harmoni akan dapat dilahirkan.

5. Mengawasi perlakuan dan memantau kegiatan anak-anak
- Ibu bapa harus mengawasi perlakuan dan memantau kegiatan luar anak-anak supaya mereka yang baru berumur setahun jagung, darah setampuk pinang tidak terjebak dalam kancah negatif. Ibu bapa harus memastikan anak-anak tidak bergaul dengan rakan sebaya yang buruk akhlak. Keluarga yang bahagia akan sentiasa menjaga maruah ahli keluarganya. Anak-anak tidak akan terjebak dalam kancah kehinaan jika mendapat pemantauan yang rapi daripada ibu bapa kerana perbuatan mereka itu akan menconteng arang ke muka ahli keluarga dan sekali gus akan meruntuhkan kebahagiaan yang dikecapi.

Penutup
- Keluarga yang harmoni dan bahagia hanya akan dapat diwujudkan jika setiap individu yang menganggotainya telah melalui pelbagai proses pemupukan kejiwaan yang berkesan sejak kecil. Kesediaan setiap anggota untuk bersedia berkorban dan bertolak asur sesama mereka akan memudahkan proses pemupukan keluarga harmoni dan bahagia ini. Sesungguhnya keluarga bahagia merupakan asas pembentukan masyarakat yang penyayang dan masyarakat yang maju. Jika pincang keluarga maka pincanglah masyarakatnya. Semoga impian negara untuk mewujudkan masyarakat yang penyayang akan dapat direalisasikan demi kebaikan barsama.

49 comments:

 1. format karangan ini banyak membantu saya......terima kasih Cikgu Anelyza WMS......!!!!

  ReplyDelete
 2. Terima kasih Cikgu Anelyza kerana sudi berkongsi isi karangan ini :)

  ReplyDelete
 3. karangan ini tidak susah utk dibelajari...dan idea dan isinya standard SPM..waimapun saya tidak tahu siapa Guru Anelyza...tapi karangan ini memang baik..^.^ berterima kasih

  ReplyDelete
 4. karangan ini sangat menarik dan banyak membantu saya...terima kasih!!

  ReplyDelete
 5. Thank you teacher,this is really useful!!

  ReplyDelete
 6. er.. tajuk nie. tajuk panas SPM 2012..

  ReplyDelete
 7. wow ~ isi kandungan yg padat ~ ...

  ReplyDelete
 8. thanks cikgu for your information about this essay
  ^_^

  ReplyDelete
 9. Thanks cikgu :) Saya amik isi-isi dan ayat dari karangan cikgu :)

  ReplyDelete
 10. I like this essay^^ bt hw we can write an essay and get higher mark?

  ReplyDelete
 11. I like this essay^its help me to get highest mark in my trial ...

  ReplyDelete
 12. I like dis essay .. it help me doing my hmework . even im pmr vctim , I like to write essay same wif spm vctim .. it will help me to get higher mark .. even I didn't copy it 100% but it idea were sooo good ..it very awesome :)
  thnx teacher ..

  ReplyDelete
 13. Terima Kasih cikgu! Karangan ni sangat berguna untuk saya!!

  ReplyDelete
 14. Sya sebagai generasi muda utk pertama kalinya membuka web ini dan sekelip mata mendapat idea yg tersendiri melalui isi² pnting yg diberi seperti yg ditunjukkan d atas...thnks ckgu kerana telah membuka minda sya...ianya sngat berguna kepada diri sya yg bakal menjawab krts spm tahun 2016...

  ReplyDelete
 15. Terima kasih sgt utk karangan ini
  Karangan ini telah byk membantu saya utk menyiapkan karangan yg guru telah beri

  ReplyDelete
 16. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
 17. Ni krngn trial spm terengganu tq cg

  ReplyDelete
 18. Very Helpful..Thankz Teacher Anelyza...

  ReplyDelete
 19. Terima kasih cikgu sya dari smk bukit jana Taiping 2019 goodluck all spm

  ReplyDelete
 20. harap semua dapat semua A+ dalam spm, esok harilah untuk menghadapinya

  ReplyDelete
 21. sangat menarik...isi padat..peribahasa yang dimasukkan menanbah rasa..dan ayat gramatis..AWESOME

  ReplyDelete
 22. Karangan ni 'published' tahun 2011 semasa saya Tahun 1.
  Tak sangka ia membantu saya di Tingkatan 4 tahun ni XD
  Terima kasih Cikgu Anelyza!!!

  ReplyDelete
 23. karangan yg sngat membantu.. mntp bosskur

  ReplyDelete
 24. terima kasih cikgu untuk karangan ini,ianya sangat membantu saya dalam menjawab soalan bertemakan peranan ibu bapa

  ReplyDelete