Friday, April 2, 2010

KEBAIKAN PLKN

Program Latihan Khidmat Negara (PLKN) telah dilancarkan oleh pada 16 Februari 2004. Program ini merupakan gabungan daripada latihan ketenteraan dan penanaman nilai-nilai patriotik kepada generasi muda ke arah cinta akan negara. Program ini berbeza daripada kerahan tenaga yang dilaksanakan oleh beberapa buah negara lain kerana program ini menggunakan modul dan acuan kita sendiri yang disesuaikan dengan keadaan sosial, budaya dan ekonomi. Program yang dilaksanakan ini sebenarnya banyak mendatangkan kebaikan walaupun terdengar suara-suara yang meragui keberkesanannya.


(APA) Melalui PLKN remaja dapat menyemai nilai-nilai patriotik yang semakin luntur dalam kalangan remaja pada hari ini. (MENGAPA) Hai ini disebabkan oleh perubahan masa dan cara hidup pada masa kini menjadikan mereka leka sehingga tidak tahu erti kesusahan dan penderitaan hidup generasi sebelum merdeka. Sesetengah daripada mereka pula langsung tidak mengetahui nama kementerian dalam kerajaan. (BAGAIMANA) Jadi, PLKN dilancarkan untuk memupuk semangat patriotisme dalam kalangan peserta melalui modul kenegaraan yang didedahkan. (BUKTI) Menurut Jabatan Latihan Khidmat Negara (JLKN), sebanyak 82 peratus remaja memiliki semangat patriotisme yang tinggi selepas tamat menjalani kem PLKN. (KESIMPULAN) Hal ini membuktikan PLKN mampu membina remaja yang memiliki semangat patrotisme yang tinggi, sekaligus melahirkan generasi yang mengetahui hal kenegaraan yang berkaitan dengan kerajaan, kedaulatan negara dan cabaran dari dalam dan dari luar negara.

(APA) PLKN juga bertindak sebagai satu makanisme bagi pembentukan disiplin diri remaja. (MENGAPA) Walaupun terdapat segelintir pihak yang memperlekeh usaha kerajaan ini namun terdapat juga ibu bapa yang menerima baik program tersebut kerana percaya bahawa PLKN menjadi titik peralihan yang penting dalam membentuk disiplin anak-anak mereka. (BAGAIMANA) Hal ini dikatakan demikian kerana masa lapang peserta selepas tamat peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia diisi dengan kegiatan yang berfaedah dan dapat mendisiplinkan diri peserta dengan jadual yang ditentukan. Program ini juga dapat mematangkan fikiran mereka setelah menjalani latihan dan menguji ketahanan mental dan fizikal. (BUKTI) Majoriti bekas pelatih telah menunjukkan perubahan sahsiah yang membina seperti lebih bertanggungjawab terhadap keluarga, berfikiran positif dan mempunyai hala tuju yang jelas. (KESIMPULAN) Oleh itu, penekanan aspek disiplin dalam PLKN telah menyebabkan rata-rata peserta melalui suatu peralihan yang besar dalam hidup mereka.

(APA) Jika ditinjau dari perspektif lain pula, program ini yang melibatkan pelbagai kaum juga dapat memperkukuh integrasi nasional. (MENGAPA) Hal ini penting kerana Malaysia mempunyai pelbagai kaum seperti kaum melayu, cina dan india. Peristiwa hitam 13 Mei perlu dielakkan daripada berulang lagi dan kerajaan mengambil langkah pelaksanaan PLKN sebagai satu usaha untuk mewujudkan satu Malaysia yang adil antara kaum. (BAGAIMANA) Melalui program ini, remaja daripada berbilang kaum, kebudayaan dan agama dapat dihimpunkan dalam satu wadah bagi menyuburkan semangat perpaduan kaum. Hal ini kerana semasa menjalani aktiviti program mereka tinggal bersama-sama. Jurulatih PLKN juga membantu pelatih memahami cara negara yang merangkumi tanah air, rakyat dan kadaulatan ini ditadbir melalui satu sistem pentadbiran. (KESIMPULAN) Rentetan itu, jelaslah bahawa PLKN mampu memperkukuh ikatan integrasi antara kaum dengan wujudnya bibit-bibit kasih sayang dan saling menghormati antara satu sama lain.

Secara tuntas, Program Latihan Khidmat Negara yang dijalankan memang mendatangkan kebaikan kepada remaja mahupun negara. Sesungguhnya, sebagai insan, kita ditagih agar menyumbangkan jasa dan bakti, bak kata pepatah, harimau mati meninggalkan belang, gajah mati meninggalkan tulang dan manusia mati meninggalkan nama. Hal ini samalah dengan objektif PLKN yang bukan sahaja mahu membentuk semangat cinta akan negara dalam diri peserta malah turut menggalakkan mereka menyumbangkan keringat kepada masyarakat. Oleh itu, semua pihak khususnya para remaja dan ibu bapa perlu menyahut seruan kerajaan dengan menyertai program ini agar modal insan yang cemerlang, gemilang dan terbilang dapat dilahirkan.

40 comments:

 1. tQ~~~this is very usefull for me^^

  ReplyDelete
 2. MINTA IZIN AMBL POINT WAT RUJUKAN...HALAL ILMU NI YA CIKGU...TQ,IT HELP ME A LOT!!

  ReplyDelete
 3. Wahh!!~ maklumat yang tepat untuk presentation saye!!~ saye ameq ape yg patut ea?? halal kan jugak ea?? :)

  ReplyDelete
 4. sye ambik skit mklumat dri ckgu ye...mnx halal gak ilmu nie..thanx cikgu...:)

  ReplyDelete
 5. minta izin copy point nya cikgu....terim kasih ilmu nya

  ReplyDelete
 6. Minta izain ambik sedikit point utk rujukan..terima kasih atas ilmu yg diberikan..

  ReplyDelete
 7. Amik sikit nak buat karangan ye cikgu :)

  ReplyDelete
 8. thank you so much ^^

  ReplyDelete
 9. This really help me a lot...
  Thanks ya~ =]

  ReplyDelete
 10. nak ambil sedikit isi-isi penting ye cikgu . terima kasih :)

  ReplyDelete
 11. minta izin ambil ilmu dari cikgu..blh kan..doakan kami berjaya

  ReplyDelete
 12. Terima kasih cg. Sy copy. Halalkn ilmu.

  ReplyDelete
 13. trima kaseh ckgu.. its help me a lot.. krana saya kene pergi PLKN.. ckgu sya sruh buat krangan plak... sori klau cara saya slah.. mintak halal.. ambik point saja..

  ReplyDelete
 14. terima kasih cikgu...point cikgu amat bagus....semoga Sijil Perperiksaan Malaysia(SPM) saya dapat A+~^^

  ReplyDelete
 15. mohon izin untuk dijadikan sebagai rujukan ya cikgu , :)

  ReplyDelete
 16. Thanks dapat buat rujukan utk studies....

  ReplyDelete
 17. mnta halal ye sedikit sebanyak point nk buat karangan

  thanks a lot cikgu

  ReplyDelete
 18. mnta halal ye cikgu....arigatougozaimasu...

  ReplyDelete
 19. mnta halal ye cikgu....arigatougozaimasu...

  ReplyDelete
 20. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
 21. saya pinjam nya cikgu untuk ujian berkumpulan saya
  :)

  ReplyDelete
 22. Sayaa copy mintak halal k...terima kasih..assalamualaikum

  ReplyDelete
 23. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete